Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii rástli v júli piaty mesiac v rade

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

ONS v stredu oznámil, že ceny domov v Británii vzrástli v júli medziročne o 2,2 %.

Londýn 18. septembra (TASR) - Ceny domov v Británii pokračovali v júli v raste, piaty mesiac v rade, tempo rastu sa však spomalilo. Poukázali na to údaje britského štatistického úradu ONS, ktoré zverejnili agentúra Reuters a portály RTTNews a Mortgage Strategy.

ONS v stredu oznámil, že ceny domov v Británii vzrástli v júli medziročne o 2,2 %. Rastú tak už od marca, rast za júl však zaostal za vývojom cien v predchádzajúcom mesiaci, v ktorom sa zvýšili o 2,7 %. Celkovo dosiahla priemerná cena domu v Británii v júli 289.723 libier (343.771 eur).

Čo sa týka regiónov, v Anglicku sa ceny zvýšili o 1,6 % na 306.000 libier, pričom v rámci tohto regiónu najvýraznejšie rástli na severovýchode. Priemerná cena nehnuteľností na bývanie vzrástla v tejto oblasti o 3,8 %. Naopak, najhoršie sa vyvíjali ceny domov v Londýne, kde klesli o 0,4 %.

Vo Walese vzrástli ceny domov v júli medziročne o dve % na 218.000 libier. Najvýraznejší rast zaznamenali ceny domov v Škótsku, celková priemerná cena nehnuteľnosti však bola z regiónov najnižšia. Priemerná cena domu v Škótsku dosiahla v júli 199.000 libier, čo predstavuje medziročný rast o šesť %.

(1 EUR = 0,84278 GBP)