Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii rástli v júni slabším tempom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Napriek rastu sú ceny nehnuteľností naďalej pod maximom, ktoré ceny domov v Británii dosiahli v lete 2022, dodala spoločnosť Nationwide.

Londýn 1. júla (TASR) - Ceny domov v Británii pokračovali v júni v raste, tempo rastu však bolo dvojnásobne nižšie, než v máji. Uviedla to v pondelok spoločnosť Nationwide Building Society patriaca k najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v krajine. Ako dodala, dôvodom sú vyššie úrokové sadzby, ktoré stále ovplyvňujú realitný trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ceny domov v Británii vzrástli v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,2 % a medziročne o 1,5 %. V máji rast dosiahol 0,4 % a v porovnaní s júnom minulého roka 1,3 %. Napriek tomu výsledky prekvapili analytikov, ktorí počítali s medzimesačnou stagnáciou cien.

Napriek rastu sú ceny nehnuteľností naďalej pod maximom, ktoré ceny domov v Británii dosiahli v lete 2022, dodala spoločnosť Nationwide. Oproti tomuto obdobiu sú nižšie o 3 %.

Ako uviedol Robert Gardner, hlavný ekonóm Nationwide, aj keď rast miezd bol v posledných rokoch vyšší než rast cien nehnuteľností, nebol dostatočný na to, aby dokázal kompenzovať vplyv vyšších úrokových sadzieb hypoték. Tie reagovali na rast úrokových sadzieb britskej centrálnej banky, ktorá ich minulý rok zvýšila na najvyššiu úroveň od roku 2008.