Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Nemecku klesli aj v 2. kvartáli, tempo sa však zmiernilo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Ceny domov a bytov v Nemecku klesli v období od apríla do konca júna medziročne o 2,6 %, v porovnaní s vývojom v 1. kvartáli tohto a 4. kvartáli minulého roka sa však tempo poklesu výrazne spomalilo.

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) - Ceny nemeckých rezidenčných nehnuteľností pokračovali v 2. štvrťroku v poklese, trh však už začal vykazovať určité signály stabilizácie. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

Ceny domov a bytov v Nemecku klesli v období od apríla do konca júna medziročne o 2,6 %, v porovnaní s vývojom v 1. kvartáli tohto a 4. kvartáli minulého roka sa však tempo poklesu výrazne spomalilo. Za prvé tri mesiace roka 2024 klesli ceny v medziročnom porovnaní o 5,7 % a v poslednom štvrťroku 2023 o 7,2 %.

Navyše, oproti predchádzajúcemu kvartálu sa v 2. štvrťroku ceny rezidenčných nehnuteľností zvýšili o 1,3 %, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka klesli o 1,1 %. Vývoj cien domov a bytov za 2. kvartál predstavuje prvé medzikvartálne zvýšenie od roku 2022.

Nemecký realitný sektor patril dlhé roky k ťahúňom nemeckej ekonomiky. Nízke úrokové sadzby, lacná energia a silná ekonomika umožňovali rozmach trhu, ktorý sa na celkovom hospodárstve podieľa v priemere pätinou. Po rozhodnutí Európskej centrálnej banky (ECB) začať výrazne zvyšovať úrokové sadzby sa však situácia v realitách prudko zmenila. Financovanie realitných projektov v Nemecku sa zastavilo a viaceré developerské spoločnosti skrachovali.