Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do USA pokračovali vo výraznom poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokles dovozných cien bol o niečo výraznejší, než očakávali ekonómovia.

Washington 14. októbra (TASR) - Ceny dovozu do USA pokračovali v septembri vo výraznom poklese. Pod ďalší pokles sa podpísal najmä silný dolár, ktorý prispel k zníženiu cien dovážaných tovarov. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré sa odvolali na piatkové údaje amerického ministerstva práce.

Ceny dovozu do USA klesli v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,2 %. V auguste pokles dosiahol 1,1 %, pričom údaje za august boli mierne revidované, keď predbežný odhad ministerstva poukazoval na pokles o 1 %. V medziročnom porovnaní sa dovozné ceny zvýšili o 6 %.

Pokles dovozných cien bol tak o niečo výraznejší, než očakávali ekonómovia. Tí predpokladali, že pokles cien dovozu dosiahne 1,1 %.

Vývoj dovozných cien najviac ovplyvnili ceny dovážaných pohonných látok. Tie klesli o 7,5 %, zatiaľ čo ceny dovozu mimo palív klesli o 0,4 %.

Pokles zaznamenali aj ceny vývozu, tempo poklesu sa však výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v auguste sa prepadli o 1,7 %, v septembri pokles predstavoval 0,8 %. Ekonómovia očakávali, že ceny vývozu klesnú o 1 %.