Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Ceny energií na burzách opäť vzrástli, plyn o viac ako 6 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Elektrina sa v piatok (4. 10.) obchodovala za 98,2 eura za megawatthodinu (MWh), keď sa jej cena medzitýždňovo zvýšila z 96,03 eura/MWh.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ceny plynu a elektriny na európskych burzách v minulom týždni pokračovali v raste. Elektrina pre Slovensko s dodaním v roku 2025 zdražela na pražskej burze PXE oproti predchádzajúcemu týždňu o 2,2 % a cena zemného plynu s dodaním v najbližšom mesiaci sa na virtuálnom holandskom uzli TTF zvýšila až o 6,2 %.

Elektrina sa v piatok (4. 10.) obchodovala za 98,2 eura za megawatthodinu (MWh), keď sa jej cena medzitýždňovo zvýšila z 96,03 eura/MWh. Zemný plyn sa po mesiaci vrátil nad úroveň 40 eur/MWh, keď v piatok jeho cena vzrástla až na 40,98 eura/MWh. Naposledy bola cena plynu nad úrovňou 40 eur začiatkom septembra.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v minulom týždni varovala, že pokračujúci nárast svetovej spotreby plynu a geopolitické napätie by mohli v nadchádzajúcej zime skomplikovať dodávky. V dôsledku vyššieho dopytu v priemysle, najmä v Ázii, IEA očakáva, že spotreba plynu v tomto roku vzrastie o 2,5 % na celosvetové maximum 4200 miliárd kubických metrov. V roku 2025 počíta s ďalším nárastom o 2,3 %.