Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Ceny nových domov v Číne v septembri mierne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčší medzimesačný nárast od októbra 2021 spôsobili developeri, ktorí začali realizovať nové, kvalitnejšie projekty bývania, uviedla China Index Academy vo svojej správe.

Šanghaj 1. októbra (TASR) - Ceny nových domov v Číne v septembri mierne vzrástli a prerušili tak štvormesačný pokles. Developeri sa snažia urýchľovať ich dokončenie, aby mohli profitovať zo série nedávno prijatých opatrení na podporu realitného sektora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa China Index Academy (Soufun), čo je firma pre prieskum realitného trhu, ceny nových domov v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v priemere stúpli o 0,05 %. Predtým od ceny od mája nepretržite klesali. Pokles cien nových domov zaznamenalo len 30 zo 100 miest, v ktorých sa prieskum uskutočnil.

Najväčší medzimesačný nárast od októbra 2021 spôsobili developeri, ktorí začali realizovať nové, kvalitnejšie projekty bývania, uviedla China Index Academy vo svojej správe.

Dôvera v realitnom sektore, na ktorý v Číne pripadá štvrtina ekonomickej aktivity, je narušená od roku 2021, keď Peking sprísnil reguláciu, aby dostal pod kontrolu rýchle hromadenie dlhov zo strany developerov, čo spôsobilo dlhovú krízu v sektore. Prehlbujúce sa problémy v realitnom sektore brzdia druhú najväčšiu svetovú ekonomiku sveta v tomto roku a majú negatívny vplyv aj na globálne finančné trhy.

Čína v posledných týždňoch ohlásila celý rad opatrení, ktorých cieľom je zvýšenie dôvery a utlmenie krízy v realitnom sektore vrátane zmiernenia niektorých podmienok úverovania a uvoľnenia obmedzení pri kúpe domov v niektorých mestách.

Tieto opatrenia vo veľkým mestách, ako je Peking, spôsobili mierny nárast predaja nových domov. Niektorí experti sa však obávajú, že toto zlepšenie môže byť len krátkodobé a mohlo by potenciálne vyčerpať dopyt v menších mestách.