Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Ekonomika

Ceny pohonných látok ďalej klesali, benzín a nafta dosiahli minimá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V medziročnom vyjadrení klesla cena motorovej nafty o 10,7 %, 95-oktánový benzín bol lacnejší o 9,7 % a cena 98-oktánového benzínu bola oproti vlaňajšku nižšia o 8,1 %.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Pokles cien vybraných pohonných látok pokračoval aj v minulom týždni, pričom ich cena sa znížila v priemere o dva centy. Benzín sa priblížil januárovým minimám a nafta bola najlacnejšia od júla minulého roka. Medziročne boli ceny nižšie v priemere o takmer desať percent, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Priemerná cena benzínu 98 bola počas 34. týždňa na úrovni 1,754 eura, oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o viac ako dva centy. Benzín 95 sa predával za 1,549 eura, medzitýždňovo sa jeho cena znížila o takmer dva centy. Motorová nafta dosiahla hodnotu 1,459 eura za liter, v porovnaní s posledným týždňom zlacnela o 1,5 centa," vyčíslili štatistici.

Plyny podľa nich v minulom týždni zaznamenali cenové výkyvy. Skvapalnený zemný plyn (LNG) zdražel o takmer tri centy na 1,637 eura za kilogram, stlačený zemný plyn (CNG) medzitýždňovo zdražel iba nepatrne na hodnotu 1,602 eura za kilogram a cena skvapalneného ropného plynu (LPG) sa mierne znížila na 0,719 eura za liter.

Počas minulého týždňa sa ceny nefosílnych druhov palív opakovane nezmenili. Plyn bioLNG sa predával za 2,340 eura za kilogram, hodnota vodíka bola 21,6 eura za kilogram. Elektrická energia slúžiaca na nabíjanie elektromobilov bola na úrovni 0,41 eura za jednu kilowatthodinu, priblížil ďalej ŠÚ.

V medziročnom vyjadrení klesla cena motorovej nafty o 10,7 %, 95-oktánový benzín bol lacnejší o 9,7 % a cena 98-oktánového benzínu bola oproti vlaňajšku nižšia o 8,1 %. Cena LNG bola vyššia o 15,4 %, LPG bol drahší o 3,6 % a CNG stál oproti minulému roku viac o 3,4 %.