Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov boli v auguste medziročne vyššie o 6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celkový výsledok ovplyvňoval najmä pretrvávajúci výrazný rast cien v dodávke elektriny a plynu o 20,6 %, aj pri nich však došlo k zmierneniu rastu.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v auguste 2023 medziročne vyššie o 6 %, medzimesačne klesli o 0,3 %. Spomedzi 16 sledovaných odvetví priemyslu sa medziročne zvýšili v desiatich. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový výsledok ovplyvňoval najmä pretrvávajúci výrazný rast cien v dodávke elektriny a plynu o 20,6 %, aj pri nich však došlo k zmierneniu rastu. Tuzemská priemyselná výroba zaznamenala medziročný pokles tretí mesiac za sebou, v auguste o 1,1 %, a to vplyvom poklesu cien v produkcii kovov a kovových konštrukcií o 10,5 %, spracovaní ropných produktov o 19 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 19,1 %.

Napriek celkovému poklesu priemyselnej výroby si medziročný rast cien podržali váhovo dôležité priemyselné odvetvia, a to produkcia dopravných prostriedkov o 4,9 %, aj výroba z gumy a plastu o 10,9 %. V súhrne za osem mesiacov roka 2023 tuzemské výrobné ceny v priemysle vzrástli o 19,3 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export boli medziročne nižšie o 0,4 %, medzimesačne vzrástli o 0,3 %. V súhrne za osem mesiacov roka 2023 boli ceny priemyselných výrobcov pre export vyššie ako pred rokom o 5,4 %.