Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov boli v júni 2024 medziročne nižšie o 9,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Naďalej klesali ceny vo váhovo silných odvetviach priemyselnej výroby, vo výrobe kovov o 6,1 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabaku o 2,4 %, ako aj vo výrobe z gumy a plastu o 1,5 %.

Bratislava 26. júla (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tu­zemský trh boli v júni 2024 medziročne nižšie o 9,6 %, po štyroch mesiacoch bol pokles iba jednociferný. Prispeli k tomu nižšie ceny v energetike až o 21,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Naďalej klesali ceny vo váhovo silných odvetviach priemyselnej výroby, vo výrobe kovov o 6,1 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabaku o 2,4 %, ako aj vo výrobe z gumy a plastu o 1,5 %. Po miernom medziročnom raste v predošlom mesiaci zostala výroba dopravných prostriedkov na rovnakej úrovni.

V medzimesačnom porovnaní tuzemské výrobné ceny vzrástli o 1,5 %, v súhrne za prvý polrok 2024 boli ceny v priemysle nižšie o 11,5 %.

Ceny priemyselných výrobcov za export boli medziročne nižšie o 1 %, medzimesačne vzrástli len nevýrazne, o 0,1 %. V súhrne za šesť mesiacov roka 2024 boli ceny priemyselných výrobcov pre export nižšie ako pred rokom o 2 %.