Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov v Nemecku v auguste klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov v auguste zvýšili o 0,2 %, čo bola rovnaká miera rastu ako v predchádzajúcom mesiaci.

Berlín 20. septembra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov v Nemecku v auguste opäť klesli, najmä vďaka nižším cenám energií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá v piatok zverejnila údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Ceny výrobcov zaznamenali v auguste medziročný pokles o 0,8 %, rovnako ako v júli. Ceny klesajú od júla 2023. K celkovému poklesu v auguste prispeli najmä nižšie ceny energií, ktoré boli v porovnaní s minulým rokom lacnejšie o 4,6 %. Najväčší vplyv na vývoj cien energií mali nižšie ceny zemného plynu a elektriny. Bez započítania cien energií boli výrobné ceny v porovnaní s augustom 2023 drahšie o 1,2 %, pričom v porovnaní s júlom zostali nezmenené.

Ceny polotovarov sa oproti minulému roku zvýšili o 0,7 % a ceny kapitálových tovarov vzrástli o 2 %. Zvýšili sa aj náklady na spotrebný tovar, a to o 1 %.

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov v auguste zvýšili o 0,2 %, čo bola rovnaká miera rastu ako v predchádzajúcom mesiaci.