Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, ale zaznamenali štvrtý týždenný nárast po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za celý uplynulý týždeň cena Brentu stúpla o 0,4 % a WTI o 2,1 %. Od začiatku roka sa ropa Brent posilnila o 12,3 % a WTI o 16,1 %.

New York 7. júla (TASR) - Ceny na ropy v piatok (5. 7.) klesli, ale zaznamenali štvrtý týždenný nárast po sebe. Dôvodom je optimizmus týkajúci sa výhľadu dopytu, ktorý sa zvýšil po správe o prudkom poklese zásob v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ďalším faktorom sú obavy, že hurikán Beryl by mohol narušiť ťažbu ropy v Mexickom zálive, ako aj poškodiť infraštruktúru a obmedziť dodávky.

Septembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok oslabil o 89 centov alebo o 1,02 % a uzavrel na 86,54 USD (79,95 eura) za barel (159 litrov). Na začiatku piatkového obchodovania sa cena Brentu dostala na najvyššiu úroveň od apríla. Augustový kontrakt na americkú ropu West Texas Intermediate (WTI) klesol o 72 centov alebo o 0,9 % na 83,16 USD za barel.

Za celý uplynulý týždeň cena Brentu stúpla o 0,4 % a WTI o 2,1 %. Od začiatku roka sa ropa Brent posilnila o 12,3 % a WTI o 16,1 %.

V piatok mali negatívny vplyv na ceny čierneho zlata očakávania týkajúce sa uzavretia dohody o prímerí v Gaze, čo prevážilo nad vysokým letným dopytom po motorových palivách a možným narušením dodávok v dôsledku hurikánov v Mexickom zálive.

(1 EUR = 1,0824 USD)