Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, cena Brentu sa pohybuje pod 72 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na ceny vplývajú opätovné obavy o vplyv šíriaceho sa delta variantu na globálnu ekonomiku, ako aj obnovenie ťažby ropy na ropnej plošine spoločnosti Pemex v Mexickom zálive.

New York 26. augusta (TASR) - Po stredajšom raste ceny ropy vo štvrtok v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom klesli. Na ceny počas celého dňa vplývajú opätovné obavy o vplyv šíriaceho sa delta variantu nového koronavírusu na globálnu ekonomiku, ako aj obnovenie ťažby ropy na ropnej plošine spoločnosti Pemex v Mexickom zálive.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 19.32 h SELČ 71,64 USD (60,88 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 61 centov (0,84 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI rovnako s októbrovým kontraktom dosiahla 67,90 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 46 centov (0,67 %).

Ešte v stredu (25. 8.) zaznamenala cena Brentu rast o 1,2 % a cena WTI vzrástla o 1,7 %. Trhy tak reagovali na oznámenie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v minulom týždni klesli, už tretí týždeň po sebe, a dopyt po palivách vzrástol na najvyššiu úroveň od marca 2020.

Vo štvrtok však na trhy zapôsobili správy o nových prípadoch infekcií delta variantu nového koronavírusu, ako aj informácie o obnovení pôvodnej produkcie ropy v Mexiku. Tú výrazne zredukoval požiar na ropnej plošine spoločnosti Pemex, ku ktorému došlo v nedeľu 22. augusta a ktorý si vyžiadal minimálne päť obetí.

(1 EUR = 1,1767 USD)