Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli o 1 %, cena Brentu skĺzla pod 85 dolárov za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 81,37 USD/barel.

New York 9. júla (TASR) - Ceny ropy klesli v utorok o viac než 1 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 85 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnil fakt, že hurikán Beryl nezasiahol ťažobné zariadenia v Texase do takej miery, ako sa čakalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 18.29 h SELČ 84,69 USD (78,32 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 1,06 USD (1,24 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 81,37 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 96 centov (1,17 %).

Aj keď hurikán Beryl, ktorý zasiahol štát Texas v pondelok (8. 7.), viedol k odstaveniu niektorých ťažobných zariadení, dôsledky neboli také, aké sa pôvodne očakávali. Už v utorok by sa mali otvoriť hlavné prístavy v Texase na vývoz ropy.

Texas je kľúčovým štátom v oblasti produkcie ropy v Spojených štátoch. Na celkovej ťažbe ropy v USA sa podieľa viac než 40 %.

(1 EUR = 1,0814 USD)