Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v piatok ráno výraznejšie nezmenili

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.12 h SELČ 74,65 USD (66,91 eura) za barel (159 litrov).

Singapur 20. septembra (TASR) - Ceny ropy sa v piatok ráno takmer nezmenili. Po výraznom znížení úrokových sadzieb v USA pokračovali na ceste k druhému celotýždňovému zisku po sebe. Dopyt pozitívne ovplyvnila aj správa o väčšom než očakávanom poklese zásob ropy v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.12 h SELČ 74,65 USD (66,91 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 23 centov (0,31 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom dosiahla 71,80 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 15 centov alebo 0,21 %.

Americká centrálna banka (Fed) v stredu (18. 9.) znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov. Viacerí analytici očakávali, že pri prvej redukcii po viac než štyroch rokoch banka oznámi zníženie kľúčovej sadzby o 25 bázických bodov. Pokles úrokovej sadzby by mal podporiť ekonomickú aktivitu a dopyt po rope, aj keď časť ekonómov poukazuje na fakt, že výrazná redukcia naznačuje obavy Federálneho rezervného systému o vývoj na trhu práce.

Ceny ropy podporila aj správa amerického ministerstva energetiky, podľa ktorej zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli na ročné minimum.

(1 EUR = 1,1156 USD)