Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v piatok ráno znížili

Na snímke vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za celý týždeň ale smeruje komodita k najlepším výsledkom za viac ako dva mesiace po solídnych projekciách dopytu po rope a palivách.

Singapur 14. júna (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno klesli, keďže obchodníci dospeli k záveru, že úrokové sadzby v USA zostanú vysoké dlhšie, než očakávali. Za celý týždeň ale smeruje komodita k najlepším výsledkom za viac ako dva mesiace po solídnych projekciách dopytu po rope a palivách. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa v piatok o 7.30 h SELČ predával po 78,23 USD (72,54 eura). To bolo o 39 centov, alebo 0,50 %, menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 32 centov, alebo 0,39 %, na 82,43 USD za barel.

Oba kontrakty si však tento týždeň pripíšu viac ako 3 %, čo bude najlepší výsledok od 5. apríla.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo svojej prognóze predpovedá relatívne silný rast globálneho dopytu po rope v roku 2024 a analytici Goldman Sachs očakávajú v lete solídny dopyt po palivách v USA.

Rast cien ropy sa ale tento týždeň ochladil po tom, čo americká centrálna banka ponechala úrokové sadzby stabilné a posunula začiatok ich znižovania až na december.

(1 EUR = 1,0784 USD)