Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K rastu cien prispela aj správa amerického ministerstva energetiky, podľa ktorej zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli na ročné minimum.

New York 22. septembra (TASR) - Ceny ropy v piatok (20. 9.) klesli, celý týždeň však uzavreli so ziskom, už druhýkrát po sebe. K rastu v druhej polovici týždňa prispelo najmä zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed) a pokles zásob komodity v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 71 USD (63,59 eura), čo predstavuje pokles o 16 centov alebo 0,22 % oproti predchádzajúcemu dňu. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 39 centov alebo 0,52 % na 74,49 USD za barel.

Za celý týždeň si oba kontrakty pripísali viac ako 4 %. Vo štvrtok (19. 9.), deň po rozhodnutí Federálneho rezervného systému znížiť úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, ceny vzrástli o viac ako 1 %. Zníženie úrokových sadzieb zvyčajne podporuje hospodársku aktivitu, a tým aj dopyt po energiách. K rastu cien prispela aj správa amerického ministerstva energetiky, podľa ktorej zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli na ročné minimum.

(1 EUR = 1,1166 USD)