Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok vzrástli, za celý týždeň však klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Dopyt obmedzoval silnejší americký dolár, ktorý komoditu zdražil pre držiteľov iných mien.

New York 27. augusta (TASR) - Ceny ropy v piatok vzrástli približne o 1 %, celý týždeň však ukončili v strate. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Dopyt obmedzoval silnejší americký dolár, ktorý komoditu zdražil pre držiteľov iných mien. Dolár sa vyšplhal na 11-týždňové maximum po tom, ako šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell vyhlásil, že v boji proti inflácii bude ešte potrebné ďalej zvyšovať úrokové sadzby. Počet ropných vrtov v USA, ktorý naznačuje úroveň budúcej produkcie, tiež klesol deviaty mesiac v rade. K stabilizácii trhu na druhej strane prispeli kľúčoví producenti ropy Saudská Arábia a Rusko, ktorí oznámili, že v dobrovoľnom obmedzení ťažby a exportu budú pokračovať aj v septembri.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v septembri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 79,83 USD (73,86 eura). To bolo o 78 centov alebo 0,99 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 1,12 USD alebo 1,34 % na 84,48 USD za barel.

Za celý týždeň si ropa Brent odpísala takmer 1 % a WTI približne 2 %.

(1 EUR = 1,0808 USD)