Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok ráno klesli o viac ako 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v pondelok o 7.17 h SEČ predával po 68,53 USD (63,31 eura).

Singapur 28. októbra (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno klesli po tom, čo izraelský útok na Irán počas víkendu obišiel ropnú infraštruktúru krajiny, čo zmiernilo obavy z ďalšej eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v pondelok o 7.17 h SEČ predával po 68,53 USD (63,31 eura). To bolo o 3,25 USD alebo 4,53 % menej ako v piatok na konci obchodovania. Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 3,30 USD alebo 4,34 % na 72,75 USD za barel.

Minulý týždeň sa oba kontrakty posilnili o zhruba 4 %. K rastu cien prispela najmä vysoká miera neistoty súvisiaca s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA, ako aj s rozsahom možnej izraelskej odpovede na iránsky iránsky raketový útok z 1. októbra, ktorý bol odvetou Teheránu za zabitie lídrov militantných skupín podporovaných Iránom.

Izrael sa počas víkendového vzdušného útoku zameral na vojenské zariadenia v Iráne. Nálety podľa tamojších predstaviteľov spôsobili len škody menšieho rozsahu na niekoľkých radarových systémoch, no usmrtili štyroch iránskych vojakov.

(1 EUR = 1,0825 USD)