Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok ráno posilnili

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR

Vyrovnali tým časť hlbokých strát z minulého týždňa, ktoré zaznamenali najmä pre obavy z klesajúceho dopytu v Číne.

Singapur 21. októbra (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno posilnili. Vyrovnali tým časť hlbokých strát z minulého týždňa, ktoré zaznamenali najmä pre obavy z klesajúceho dopytu v Číne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v piatok o 7.11 h SELČ predával po 69,68 USD (64,24 eura). To bolo o 46 centov alebo 0,66 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 43 centov alebo 0,59 % na 73,49 USD za barel.

Počas minulého týždňa cena Brentu klesla o viac ako 7 % a WTI o približne 8 %. Oba kontrakty zaznamenali najväčší týždenný pokles od 2. septembra, keď Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) znížili svoje prognózy globálneho dopytu v tomto aj budúcom roku.

Čínske hospodárstvo rástlo v treťom štvrťroku najpomalšie od začiatku minulého roka. Produkcia rafinérií v krajine, ktorá je najväčším dovozcom ropy na svete, zároveň v septembri klesla šiesty mesiac po sebe, čo odrážalo nižšiu spotrebu palív a oslabenie v širšej ekonomike.

(1 EUR = 1,0847 USD)