Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli

Ilustrčané foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.19 h SELČ 75,03 USD (67,20 eura) za barel (159 litrov).

Singapur 23. septembra (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli. Podporili ich obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe, čo by mohlo obmedziť dodávky z regiónu, a očakávania, že minulotýždňové výrazné zníženie úrokových sadzieb v USA pozitívne ovplyvní dopyt po energiách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.19 h SELČ 75,03 USD (67,20 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená nárast o 54 centov (0,72 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom dosiahla 71,58 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje nárast o 58 centov alebo 0,82 %.

Za celý uplynulý týždeň si oba kontrakty pripísali viac ako 4 %. Vo štvrtok (19. 9.), deň po rozhodnutí Federálneho rezervného systému znížiť úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, ceny vzrástli o viac ako 1 %. Zníženie úrokových sadzieb zvyčajne podporuje hospodársku aktivitu, a tým aj dopyt po energiách. K rastu cien prispela aj správa amerického ministerstva energetiky, podľa ktorej zásoby ropy v USA predminulý týždeň klesli na ročné minimum.

(1 EUR = 1,1166 USD)