Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Izraelský bezpečnostný kabinet poveril vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby rozhodla o spôsobe a načasovaní reakcie na útok na Golanských výšinách, pri ktorom zahynulo 12 tínedžerov a detí.

Singapur 29. júla (TASR) - Ceny ropy v pondelok vzrástli. K zmierneniu strát z minulého týždňa prispeli obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe po raketovom útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, z ktorého Izrael a Spojené štáty obvinili libanonskú ozbrojenú skupinu Hizballáh. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.07 h SELČ 81,49 USD (75,04 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 36 centov (0,44 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala 77,45 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke sa tak zvýšila o 29 centov (0,38 %).

Izraelský bezpečnostný kabinet v nedeľu (28. 7.) poveril vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby rozhodla o spôsobe a načasovaní reakcie na sobotňajší (27. 7.) útok na Golanských výšinách, pri ktorom zahynulo 12 tínedžerov a detí. Iránom podporované hnutie Hizballáh poprelo zodpovednosť za incident, ktorý bol najsmrteľnejším v Izraeli alebo na území pod jeho kontrolou od 7. októbra minulého roka, keď útok palestínskych militantov na prevažne civilné izraelské ciele rozpútal vojnu v Pásme Gazy.

Minulý týždeň ropa Brent stratila 1,8 %, zatiaľ čo WTI klesla o 3,7 % v dôsledku poklesu čínskeho dopytu a vyhliadok na dohodu o prímerí v Pásme Gazy.

(1 EUR = 1,086 USD)