Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v stredu ráno stagnovali

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli. Foto: TASR

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa v stredu o 7.26 h SELČ predával po 81,56 USD (76,12 eura).

Singapur 19. júna (TASR) - Ceny ropy sa v stredu ráno držali na stabilnej úrovni. Trhy vyhodnocovali riziká súvisiace s ďalšou eskaláciou konfliktu na Blízkom východe, pričom na dopyt negatívne vplývala aj správa o nečakanom náraste zásob komodity v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa v stredu o 7.26 h SELČ predával po 81,56 USD (76,12 eura). To bolo o 1 cent alebo 0,01 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 5 centov alebo 0,06 % na 85,38 USD za barel. V predchádzajúci deň si oba referenčné kontrakty pripísali viac ako 1 USD.

Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz varoval pred blížiacou sa "totálnou vojnou" s hnutím Hizballáh. Militantná organizácia posledných osem mesiacov útočí z Libanonu na izraelské pozície, paralelne s vojnou v Pásme Gazy. Hnutie podporované Iránom minulý týždeň odpálilo proti Izraelu dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel, čím reagovalo na izraelský nálet, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ hnutia. Eskalácia vojny v regióne zvyšuje riziko narušenia dodávok z regiónu, ktorý je kľúčovým producentom ropy.

Zásoby ropy v USA podľa údajov Amerického ropného inštitútu (API) v týždni končiacom sa 14. júna vzrástli o 2,264 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali, že v podobnom rozsahu klesnú.

(1 EUR = 1,0715 USD)