Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Šéf Fed-u Jerome Powell v pondelok (15. 7.) uviedol, že séria údajov o inflácii v USA v druhom štvrťroku roka mierne zvýšila dôveru, že tempo rastu cien sa vracia k cieľovej hodnote centrálnej banky.

Singapur 16. júla (TASR) - Ceny ropy v utorok ráno klesli v dôsledku obáv zo spomalenia čínskej ekonomiky, ktoré obmedzili dopyt. Straty bolo ohraničené vďaka rastúcim očakávaniam, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA začne už v septembri znižovať svoje úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa v utorok o 7.07 h SELČ predával po 81,58 USD (74,80 eura). To bolo o 33 centov alebo 0,40 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena septembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 28 centov alebo 0,33 % na 84,57 USD za barel.

Čínska ekonomika v druhom štvrťroku spomalila medziročný rast na 4,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcich troch mesiacoch sa zväčšila o 5,3 %. Rast bol najpomalší od prvého štvrťroka 2023. Druhú najväčšiu svetovú ekonomiku zaťažuje dlhotrvajúca kríza v realitnom sektore a slabý domáci dopyt.

Šéf Fed-u Jerome Powell v pondelok (15. 7.) uviedol, že séria údajov o inflácii v USA v druhom štvrťroku roka mierne zvýšila dôveru, že tempo rastu cien sa vracia k cieľovej hodnote centrálnej banky. Pozorovatelia trhu to interpretovali ako signál, že obrat menovej politiky smerom k znižovaniu úrokových sadzieb môže byť na dosah. Nižšie úrokové sadzby znižujú náklady na pôžičky, čo môže podporiť hospodársku aktivitu a dopyt po rope.

(1 EUR = 1,0907 USD)