Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno klesli

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Trhy ovplyvnila najmä správa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá v pondelok (12. 8.) znížila svoju prognózu rastu dopytu v tomto roku.

Singapur 13. augusta (TASR) - Ceny ropy v utorok ráno klesli, čím prerušili päťdňovú sériu rastu. Trhy ovplyvnila najmä správa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá v pondelok (12. 8.) znížila svoju prognózu rastu dopytu v tomto roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v septembri sa v utorok o 7.15 SELČ predával po 79,62 USD (72,88 eura). To bolo o 44 centov alebo 0,55 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 56 centov alebo 0,68 % na 81,74 USD za barel.

Zníženie prognózy OPEC na rok 2024 bolo prvé od jej vypracovania v júli 2023. Rozhodnutiu predchádzali množiace sa signály, že dopyt v Číne zaostáva za očakávaniami v dôsledku klesajúcej spotreby nafty a krízy v sektore nehnuteľností, ktorá brzdí druhú najväčšiu ekonomiku sveta a zároveň najväčšieho svetového dovozu ropy.

K stabilizácii cien na druhej strane prispel pokračujúci konflikt na Blízkom východe, v regióne kľúčovom pre vývoz ropy. Na riziko ďalšej eskalácie upozornil v pondelok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, keď vyhlásil, že Irán alebo jeho zástupcovia by už tento týždeň mohli podniknúť významné útoky.

(1 EUR = 1,0925 USD)