Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno klesli

Na snímke vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ceny ropy sa v utorok ráno znížili po tom, ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken obnovil úsilie presadiť prímerie na Blízkom východe.

Singapur 22. októbra (TASR) - Ceny ropy sa v utorok ráno znížili po tom, ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken obnovil úsilie presadiť prímerie na Blízkom východe. Aj spomaľujúci sa rast dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, ovplyvnil vývoj na trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V pondelok (21. 10.) ceny ropy vzrástli o vyše 2 %, keďže boje na Blízkom východe neustali a trh je stále nervózny z očakávanej odvety Izraela proti Iránu, ktorá by mohla viesť k narušeniu dodávok ropy. Pondelkový rast cien možno pripísať technickému vyberaniu ziskov.

"Ceny ropy kolíšu v reakcii na zmiešané správy z Blízkeho východu, keďže situácia sa strieda medzi eskaláciou a deeskaláciou," uviedol Satoru Jošida, analytik z Rakuten Securities.

Podľa analytikov ceny porastú, ak sa objavia jasnejšie známky oživenia čínskej ekonomiky, podporené stimulačnými opatreniami Pekingu a zlepšením americkej ekonomiky po znížení úrokových sadzieb. Ale zisky budú pravdepodobne obmedzené pretrvávajúcou neistotou týkajúcou sa celkového globálneho ekonomického výhľadu.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri sa o 7.24 h SELČ predával po 73,97 USD (68,16 eur). To bolo o 32 centov alebo 0,43 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) klesla o 32 centov alebo 0,46 % na 69,72 USD za barel.

(1 EUR = 1,0853 USD)