Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 2,09 USD alebo 2,66 % na 80,72 USD za barel.

Singapur 1. augusta (TASR) - Ceny ropy počas štvrtkového ázijského obchodovania vzrástli. Zisky z predchádzajúceho dňa rozšírili po tom čo zabitie vodcu hnutia Hamas v Iráne zvýšilo hrozbu eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v septembri sa vo štvrtok o 7.16 h SELČ predával po 78,64 USD (72,63 eura). To bolo o 73 centov alebo 0,94 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 2,09 USD alebo 2,66 % na 80,72 USD za barel.

Vodca Hamasu Ismail Haníja zahynul v stredu (31. 7.) pri leteckom útoku v Teheráne. Správa o jeho smrti prišla len necelých 24 hodín po tom, ako pri izraelskom útoku v Bejrúte zahynul najvyšší vojenský veliteľ libanonského hnutia Hizballáh. Tieto udalosti podnietili obavy, že desať mesiacov trvajúca vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a Hamasom sa mení na širší blízkovýchodný konflikt, ktorý by mohol viesť k narušeniu dodávok z regiónu bohatého na ropu.

(1 EUR = 1,0828 USD)