Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny španielskych výrobcov klesli v júli najnižším tempom za 1,5 roka

Foto: Andrej Galica

Ovplyvnili to najmä ceny energií a polotovarov.

Madrid 26. augusta (TASR) - Ceny španielskych výrobcov pokračovali minulý mesiac v poklese, tempo poklesu sa však spomalilo, pričom dosiahlo najnižšie tempo za takmer 1,5 roka. Ovplyvnili to najmä ceny energií a polotovarov. Informoval o tom v pondelok španielsky štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny priemyselných výrobcov v Španielsku klesli v júli medziročne o 1,4 %. V júni pokles predstavoval 3,2 %. Júlové tempo poklesu je tak najslabšie od marca 2023, čo je mesiac, v ktorom sa doteraz pretrvávajúci pokles cien producentov začal.

Pod výrazné spomalenie tempa poklesu sa veľkou mierou podpísali ceny energií. Tie klesli v júli medziročne o 6,6 %, zatiaľ čo v júni pokles dosiahol 11,9 %. Spomalenie poklesu zaznamenali aj ceny polotovarov. V júni klesli o 2,1 %, v júli o 1,2 %.

Na druhej strane, ceny spotrebného tovaru a kapitálových tovarov pokračovali v júli v raste. Ceny spotrebného tovaru sa zvýšili o 2,5 % a kapitálového tovaru o 2,1 %.

Na medzimesačnej báze sa ceny španielskych výrobcov zvýšili v júli o 1,7 %. Bol to tretí rast po sebe, keď v júni vzrástli o 2,2 % a v máji o 0,9 %.