Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Ceny španielskych výrobcov klesli najprudšie za päť mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ceny španielskych producentov klesli v septembri v medziročnom porovnaní o 5,2 % po augustovom poklese o 1,4 %.

Madrid 25. októbra (TASR) - Ceny španielskych priemyselných výrobcov pokračovali v septembri v poklese, už 19. mesiac v rade. Navyše, tempo poklesu sa zrýchlilo na najvyššiu úroveň za posledných päť mesiacov. Uviedol to v piatok španielsky štatistický úrad INE, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny španielskych producentov klesli v septembri v medziročnom porovnaní o 5,2 % po augustovom poklese o 1,4 %. Septembrový pokles je najvýraznejší od apríla tohto roka, v ktorom ceny španielskych výrobcov klesli o 6,7 %.

Vývoj cien producentov ovplyvnili najmä ceny energií, ktoré klesli v septembri o takmer 17 %. Znížili sa aj ceny polotovarov, a to o 1,4 %. Ceny kapitálových tovarov a spotrebného tovaru síce vzrástli, tempo ich rastu však zďaleka nedosahovalo kombinovaný pokles cien energií a polotovarov.

Na medzimesačnej báze sa ceny španielskych priemyselných producentov znížili o 2,3 %. Bol to prvý pokles za päť mesiacov a najvýraznejší za sedem mesiacov, pričom v auguste zaznamenali rast o 1,4 %.