Nákup potravín patrí každý mesiac k dôležitým výdavkom slovenských domácností. Každý mesiac totiž ukrajujú až štvrtinu z rodinných rozpočtov.
Autor TASR
Bratislava 28. apríla (TASR) - Ceny tovarov a služieb na Slovensku za uplynulé desaťročie vzrástli o takmer 40 %. Priemerná nominálna mzda sa však zvýšila o viac než 70 %. Občan si tak zo svojho platu môže dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb ako pred 10 rokmi. Ukázala to najnovšia analýza Poštovej banky.
Nákup potravín patrí každý mesiac k dôležitým výdavkom slovenských domácností. Každý mesiac totiž ukrajujú až štvrtinu z rodinných rozpočtov. Ceny potravín sa však za uplynulých desať rokov na Slovensku zvýšili. "Ceny potravín a nealkoholických nápojov za uplynulé desaťročie stúpli o 32 %. Na kúpu väčšiny potravín však priemerne zarábajúci Slovák v súčasnosti pracuje kratší čas ako pred 10 rokmi. Vďačíme za to rastúcim mzdám, ktoré sa za ostatné desaťročie zvýšili výraznejšie ako ceny," hovorí analytička banky Jana Glasová.
Oproti obdobiu spred 10 rokov si tak Slováci môžu v súčasnosti častejšie dopriať mäso a mäsové výrobky. Ako ukázala analýza, napríklad na kúpu trvanlivej salámy ľuďom stačí pracovať o vyše hodinu kratšie ako v roku 2003. "V prípade kúpy jedného kilogramu bravčového karé pracujú ľudia o 41 minút menej a v prípade hovädzieho mäsa o 24 minút kratšie ako pred 10 rokmi. Kvôli obľúbenému kuraciemu mäsu zostávajú v práci o štvrťhodinu kratšie ako v roku 2003," približuje Glasová.
Menej odpracovať ľuďom stačí aj na kúpu syrov či čokolády. Napríklad na kúpu jedného kilogramu syru Eidam Slovákom stačí odpracovať o pol hodinu kratší čas ako pred desiatimi rokmi a na kúpu mliečnej čokolády o štyri minúty menej.
Nákup potravín patrí každý mesiac k dôležitým výdavkom slovenských domácností. Každý mesiac totiž ukrajujú až štvrtinu z rodinných rozpočtov. Ceny potravín sa však za uplynulých desať rokov na Slovensku zvýšili. "Ceny potravín a nealkoholických nápojov za uplynulé desaťročie stúpli o 32 %. Na kúpu väčšiny potravín však priemerne zarábajúci Slovák v súčasnosti pracuje kratší čas ako pred 10 rokmi. Vďačíme za to rastúcim mzdám, ktoré sa za ostatné desaťročie zvýšili výraznejšie ako ceny," hovorí analytička banky Jana Glasová.
Oproti obdobiu spred 10 rokov si tak Slováci môžu v súčasnosti častejšie dopriať mäso a mäsové výrobky. Ako ukázala analýza, napríklad na kúpu trvanlivej salámy ľuďom stačí pracovať o vyše hodinu kratšie ako v roku 2003. "V prípade kúpy jedného kilogramu bravčového karé pracujú ľudia o 41 minút menej a v prípade hovädzieho mäsa o 24 minút kratšie ako pred 10 rokmi. Kvôli obľúbenému kuraciemu mäsu zostávajú v práci o štvrťhodinu kratšie ako v roku 2003," približuje Glasová.
Menej odpracovať ľuďom stačí aj na kúpu syrov či čokolády. Napríklad na kúpu jedného kilogramu syru Eidam Slovákom stačí odpracovať o pol hodinu kratší čas ako pred desiatimi rokmi a na kúpu mliečnej čokolády o štyri minúty menej.