Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Ekonomika

Ceny zeleniny v júli ovplyvňovala sezónnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zdražela biela kapusta, cibuľa, karotka, zeler i petržlen.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Cenový vývoj zeleniny na Slovensku v júli 2012 ovplyvňovala jednak kombinácia vplyvov sezónnosti, ako aj dovozov zahraničných prebytkov. Uviedol to pre TASR v reakcii na dnes zverejnené hodnoty júlovej inflácie tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

"Zelenina sa preto stala jedným z ťahúňov celkového medzimesačného poklesu cien potravín, ktoré v siedmom mesiaci tohto roka pôsobili antiinflačne, keďže pokles ich cien prispel k udržaniu nezmenenej celkovej cenovej hladiny tovarov a služieb v SR," podotkol.

Spotrebiteľské ceny zeleninárskych komodít sa však podľa jeho slov nevyvíjali rovnomerne, keď najvýraznejšie klesli v prípade papriky, šalátových uhoriek, paradajok a karfiolu.

"Zdražela však biela kapusta, cibuľa, karotka, zeler i petržlen, čo potvrdzuje, že výslednú cenu na pulte ovplyvňuje súbeh všetkých dôležitých cenotvorných činiteľov, nie iba cena platená pestovateľovi," dodal.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny v SR boli v júli 2012 v porovnaní s júlom 2011 vyššie v úhrne o 3,7 %. Na zníženie cien potravín o 0,6 % vplývali nižšie ceny zeleniny (vrátane zemiakov) o 8,6 %, cukru, džemu, medu, sirupov, čokolády a cukroviniek o 1,3 %, mlieka, syrov a vajec o 0,9 %, chleba a obilnín o 0,4 %. Zvýšili sa ceny ovocia o 1,2 %, mäsa, olejov a tukov zhodne o 0,6 % a rýb o 0,4 %. Vzrástli ceny nealkoholických nápojov o 0,8 % (minerálnych vôd, nealkoholických nápojov a štiav o 1,3 %, nezmenili sa ceny kávy, čaju a kakaa).

Nižšie ceny zeleniny ovplyvnilo zníženie cien papriky o 27,2 %, šalátových uhoriek o 25,5 %, paradajok o 23,2 %, karfiolu o 22,7 %, zemiakov o 18,9 % a cesnaku o 2,6 %. Zvýšili sa ceny petržlenu o 31,7 %, zeleru o 22,1 %, karotky o 12,5 %, cibule o 8,7 %, bielej kapusty o 4,7 %. Vyššie ceny ovocia ovplyvnil rast cien mandarínok o 23,9 %, kiwi o 22,2 %, citrónov o 16,3 %, pomarančov o 11,5 % a jabĺk o 9,9 %. Klesli ceny vodových červených melónov o 26 %, banánov o 16 % a stolového hrozna o 10,1 %. Zvýšenie cien mäsa ovplyvnil rast cien hydiny o 1,1 % a údenín o 0,9 %. Nezmenili sa ceny hovädzieho mäsa a bravčového mäsa.