Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika rástla v 2. kvartáli rýchlejšie, než uvádzal odhad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Pod mierne zrýchlenie tempa rastu v 2. štvrťroku sa podpísal vývoj domácej spotreby, ako aj vládnych výdavkov.

Praha 30. augusta (TASR) - Česká ekonomika rástla v 2. štvrťroku medziročne rýchlejšie, než uvádzal predbežný odhad z konca júla. Uviedol to v piatok Český štatistický úrad (ČSÚ), ktorý zverejnil spresnené údaje. Informoval o tom portál tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Česka vzrástol v 2. štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 0,6 %. To je dvojnásobné tempo rastu v porovnaní s vývojom v 1. kvartáli, za ktorý HDP vzrástol o 0,3 %. V predbežnom odhade z konca júla uvádzal ČSÚ rast českého hospodárstva na úrovni 0,4 %.

Oproti predchádzajúcemu kvartálu sa HDP Česka zvýšil v 2. štvrťroku o 0,3 %, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka rast dosiahol 0,2 %. Spresnené údaje tak potvrdzujú predbežný odhad z 30. júla.

Pod mierne zrýchlenie tempa rastu v 2. štvrťroku sa podpísal vývoj domácej spotreby, ako aj vládnych výdavkov. Domáca spotreba sa zvýšila medzikvartálne o 0,2 % a výdavky vlády o 1,5 %. Ešte výraznejšie vzrástla tvorba hrubého fixného kapitálu, kde rast dosiahol 1,9 %. Naopak, zahraničný obchod českej ekonomike v 2. kvartáli veľmi nepomáhal, keď vývoz vzrástol o 0,6 %, zatiaľ čo dovoz o 0,7 %.