Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika vzrástla viac, ako naznačil predbežný odhad

ilustračné foto. Foto: TASR

Konkrétne, hrubý domáci produkt (HDP) Českej republiky sa za tri mesiace do konca júna 2024 zvýšil medzikvartálne o 0,4 %, namiesto o 0,3 % pri predbežnom odhade.

Praha 1. októbra (TASR) - Česká ekonomika v 2. štvrťroku 2024 v medzikvartálnom porovnaní vzrástla o niečo viac, ako naznačil rýchly odhad. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v utorok zverejnil na svojej webovej stránke Český štatistický úrad (ČSÚ).

Konkrétne, hrubý domáci produkt (HDP) Českej republiky sa za tri mesiace do konca júna 2024 zvýšil medzikvartálne o 0,4 %, namiesto o 0,3 % pri predbežnom odhade. Podľa konečných výsledkov tak dosiahol rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom 1. štvrťroku.

ČSÚ uviedol tiež, že rast HDP v 2. štvrťroku podporilo najmä zvýšenie vládnych výdavkov (1,6 % oproti 0,9 % v 1. štvrťroku) a oživenie fixných investícií (1,9 % oproti -1,2 %). Na druhej strane, tempo rastu spotrebiteľských výdavkov sa v období apríl-jún spomalilo na 1 % z 1,7 %.

Negatívny vplyv na HDP mal čistý zahraničný dopyt, keďže dovoz vzrástol viac ako vývoz a to o 0,7 %, zatiaľ čo export stúpol o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní česká ekonomika v 2. štvrťroku 2024 vzrástla o 0,6 %, tak ako naznačili predbežné údaje. Tempo jej rastu sa mierne zrýchlilo z revidovaných 0,4 % v predchádzajúcom 1. štvrťroku.