Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia Ekonomika

Chmeliarstvo v SR opäť rastie, potrebuje však väčšiu podporu štátu

Na snímke spracovanie chmeľu v areáli Poľnohospodárskeho družstva Čachtice, ktoré je jedným z mála slovenských pestovateľov tejto plodiny 15. augusta 2018. Foto: TASR/Martin Palkovič

Chmeľ je ekonomicky mimoriadne zaujímavá plodina.

Čachtice 15. augusta (TASR) – Strata odbytu v českých pivovaroch, globalizácia, zánik a privatizácia slovenských pivovarov, ale i absencia koncepčnej a systematickej práce po rozdelení Československa spôsobili úpadok chmeliarstva na Slovensku.

Ako v stredu počas začiatku žatvy slovenského chmeľu informoval predseda predstavenstva družstva Slovchmeľ Branislav Cvik, v roku 1993 pestovalo na Slovensku chmeľ 34 pestovateľov na 1300 hektároch, dnes zostali iba štyria pestovatelia a celková plocha chmeľníc je 141 hektárov.

V minulom roku sa na Slovensku vypestovalo takmer 105 ton chmeľu, tohtoročná úroda sa pri rovnakej výmere odhaduje na 140 ton. „Až 90 % chmeľu sa exportuje do štátov ako Nemecko, Anglicko, Česká republika, ale aj do Ázie. Dopyt momentálne trojnásobne prevyšuje slovenskú produkciu. Prepad slovenského chmeliarstva sa zastavil až v roku 2014 vstupom banskobystrického pivovaru, ktorý jediný z veľkých pivovarov na Slovensku spotrebováva slovenský chmeľ. Globálni hráči na slovenskom trhu dovážajú chmeľ zo zahraničia,“ priblížil Cvik.



Ako dodal, chmeľ je aj ekonomicky mimoriadne zaujímavá plodina. Kým u repky, pšenice či cukrovej repy sú tržby z hektára vo finančnom vyjadrení okolo 2000 eur, pri chmeli je to pri hektárovej úrode na úrovni jednej tony 7000 až 8000 eur.

Na snímke zber chmeľu na pozemkoch Poľnohospodárskeho družstva Čachtice, ktoré je jedným z mála slovenských pestovateľov tejto plodiny 15. augusta 2018.
Foto: TASR/Martin Palkovič


„Dopyt po chmeli je taký, že máme ponuky na odbyt do roku 2029. Samozrejme, cena na svetových trhoch stúpa, takže sa perspektívne môžeme dostať na tržby až 10.000 eur z jedného hektára,“ doplnil Cvik.

Chmeľ sa podľa neho môže stať jedným z najzaujímavejších slovenských poľnohospodárskych artiklov. Potrebná je k tomu väčšia podpora chmeliarstva zo strany štátu - zjednodušenie administratívy pri chemickej ochrane, pomoc štátu pri sceľovaní pôdy vhodnej na budovanie nových chmeľníc, prípadne výmena pôdy vo vlastníctve štátu, alebo dlhodobý prenájom na vybudovanie chmeľníc.



„Nejaké dotácie na chmeľ na Slovensku sú, ale v porovnaní s Českou republikou, ktorá pestuje rovnaký typ chmeľu ako my, je tá podpora polovičná,“ zdôraznil s tým, že v najbližších dvoch rokoch na Slovensku pribudne osem hektárov nových chmeľníc, ktoré postaví banskobystrický pivovar v Nemšovej.