Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Chránenú dielňu môže potápať aj byrokracia a neznalosť úradníkov

Po skúsenostiach so zriaďovaním chránenej dielne Martin Čery hovorí, že by sa už druhýkrát na takýto projekt nedal.

Nitra 13. januára (TASR) – Reklamná agentúra Cherry Promotion v Nitre zriadila chránenú dielňu pred štyrmi mesiacmi. Konateľ spoločnosti Martin Čery s ňou má zatiaľ iba dobré skúsenosti. Prepracovať sa však k fungujúcej dielni, ktorá dnes dáva prácu jednej pracovníčke s telesným postihnutím, bolo podľa jeho slov mimoriadne ťažké. „Máme zatiaľ jednu zamestnankyňu, ktorá pracuje ako pomocný tlačiar. Zatiaľ sa nám prevádzka vypláca, pretože sa nám podarilo dostať k určitým zákazkám, ku ktorým by sme sa inak nedostali,“ hovorí Čery.

Po skúsenostiach so zriaďovaním chránenej dielne však hovorí, že by sa už druhýkrát na takýto projekt nedal. Podľa jeho slov ho to stálo príliš veľa času aj nervov. „Už by som si to asi rozmyslel a keby som vedel čo ma čaká, neviem, či by sme do toho šli. Je okolo toho mimoriadne veľa administratívy a doslova obštrukcie zo strany štátu,“ myslí si Čery.

Ako dodáva, najviac ho o entuziazmus oberala nekompetentnosť úradníkov. Tí podľa neho občas vôbec nevedeli čo robiť. „Akoby pravá ruka nevedela, čo robí ľavá. Chránenú dielňu sme vybavovali trištvrte roka! Na úradoch sa nám pri tom neraz stávalo, že tam netušili ako vlastne postupovať,“ skonštatoval. Zároveň však zdôraznil, že zriadenie chránenej dielne vo svojej firme neľutuje. „Nebolo to jednoduché, ale čo je dnes ľahké. Keď sme sa už dali na boj, tak sme ho dotiahli do konca a chránená dielňa nám zatiaľ funguje dobre,“ dodal.