Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čína chce vyriešiť ekonomické a obchodné spory s USA na rokovaniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Donald Trump uviedol, že pre Čínu vedie cesta len k jedinej dohode, a to o otvorení svojej krajiny konkurencii zo Spojených štátov.

Peking 27. novembra (TASR) - Čína je ochotná vyriešiť ekonomické a obchodné spory s USA prostredníctvom rokovaní. Uviedol to v utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang v reakcii na vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že bude pokračovať vo zvyšovaní ciel na čínske produkty.

Trump pre noviny Wall Street Journal v pondelok (26.11.) povedal, že je "vysoko nepravdepodobné", aby odložil svoje plány na zvýšenie ciel na 25 % zo súčasných 10 % na čínske produkty v hodnote 200 miliárd USD (176,01 miliardy eur) od budúceho roka.

A dodal, že pre Čínu vedie cesta len k jedinej dohode, a to o otvorení svojej krajiny konkurencii zo Spojených štátov.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí na otázky novinárov na tento článok uviedol, že "Čína je ochotná vyriešiť hospodárske a obchodné problémy prostredníctvom rokovaní".

Trumpov rozhovor bol uverejnený štyri dni pred jeho stretnutím s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na okraj summitu G20 v argentínskom Buenos Aires.

Americký prezident v tejto súvislosti pohrozil, že ak rokovania neskončia dobre, zavedie clá aj na čínsky dovoz, ktorý zatiaľ nepodlieha clám.

"Ak nedosiahneme dohodu, potom zavediem ďalšie clá za 267 miliárd USD," vyhlásil Trump.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia na pravidelnej tlačovej konferencii dodal, že obchodné tímy dvoch najväčších svetových ekonomík spolupracujú "v duchu konsenzu, ktorý obaja prezidenti dosiahli v telefonickom hovore začiatkom tohto mesiaca". Čína dúfa, že je možné dosiahnuť pozitívny výsledok na rokovaniach, uzavrel Keng Šuang.

(1 EUR = 1,1363 USD)