Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Čína kritizuje nové obchodné obmedzenia zo strany USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína prijme potrebné opatrenia na ochranu legitímnych práv svojich spoločností, zdôraznilo ministerstvo obchodu v Pekingu.

Peking 25. augusta (TASR) - Čína kritizuje obchodné obmedzenia, ktoré USA uvalili na desiatky vývozcov z ľudovej republiky. Toto opatrenie narúša medzinárodný obchodný systém a bráni štandardnej výmene tovaru, vyhlásilo v nedeľu čínske ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo tak reagovalo na krok administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá v piatok (23. 8.) zaradila 42 čínskych a 63 ruských spoločností na zoznam obchodných obmedzení. Čína prijme potrebné opatrenia na ochranu legitímnych práv svojich spoločností, zdôraznilo ministerstvo obchodu v Pekingu.

Spoločnosti, o ktoré sa rozšíril americký zoznam, čelia rôznym obvineniam vrátane transferu americkej elektroniky ruskej armáde a výroby bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa pri svojej invázii na Ukrajinu. Americké spoločnosti, ktoré obchodujú s firmami zo zoznamu, v tom teraz môžu pokračovať len na základe osobitných licencií, čo je spojené s náročným byrokratickým procesom.

V minulých týždňoch sa zvýšili obavy z obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami. Spojené štáty obviňujú Čínu z podpory kľúčových priemyselných odvetví prostredníctvom nadmerných štátnych dotácií. Lacné čínske tovary tak podľa kritikov zaplavujú svetové trhy na úkor domácich producentov. USA a Európska únia preto zaviedli osobitné clá na celý rad čínskych tovarov vrátane elektrických áut.