Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Ekonomika

Čína obhajuje neplnenie prvej fázy obchodnej dohody s USA

Na archívnej snímke z 11. novembra 2020 zamestnanci nakladajú balíky na pás v sklade pre čínskeho internetového predajcu JD.com v Pekingu. Foto: TASR/AP

Údaje, ktoré USA zverejnili začiatkom týždňa ukázali totiž, že obchodný deficit s Čínou sa v decembri 2021 zvýšil o 6 miliárd USD na 34,1 miliardy USD.

Peking 10. februára (TASR) - Čína sa vo štvrtok snažila odraziť obvinenia, že nedodržala svoje záväzky vyplývajúce z prvej fázy obchodnej dohody s USA z roku 2020. Namiesto toho vyzvala Washington, aby "čo najskôr" zrušil represívne clá a sankcie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obe krajiny dosiahli v januári 2020 po dlhotrvajúcej patovej situácii tzv. prvú fázu dohody o obchode, v ktorej sa Peking zaviazal zvýšiť nákupy amerických produktov a služieb v roku 2020 a 2021 najmenej o 200 miliárd USD (174,90 miliardy eur).

Dohoda nasledovala po dlhotrvajúcej obchodnej vojne, počas ktorej vtedajší americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching zaviedli represívne clá.

Washington však tvrdí, že Peking nedržiava dohodu. Údaje, ktoré USA zverejnili začiatkom týždňa ukázali totiž, že obchodný deficit s Čínou sa v decembri 2021 zvýšil o 6 miliárd USD na 34,1 miliardy USD.

A zároveň Petersonov inštitút pre medzinárodnú ekonómiu uviedol, že Čína "nikdy nedosiahla také tempo nákupov, aby splnila svoje záväzky".
Na archívnej snímke z 11. novembra 2020 žena s ochranným rúškom kráča okolo výkladu s oblečením počas Dňa slobodných (Singles Day) v Pekingu.
Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo obchodu však tvrdí, že Peking sa snažil plniť dohodu. "Odkedy dohoda nadobudla platnosť, Čína tvrdo pracovala na prekonaní mnohých nepriaznivých vplyvov spôsobených pandémiou nového koronavírusu, globálnym ekonomickým spomalením a narušením dodávateľského reťazca," povedal v stredu (9. 2.) novinárom hovorca ministerstva obchodu Kao Feng. A dodal, že vláda v Pekingu dúfa, že USA "čo najskôr zrušia clá a sankcie voči Číne, aby vytvorili priaznivú atmosféru pre obchod".

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili za vlády exprezidenta Trumpa, ktorý v roku 2018 uvalil clá na čínske produkty v hodnote 370 miliárd USD, pričom sa odvolával na "neférové" obchodné praktiky a kritizoval obrovský obchodný deficit USA s Čínou.

Mnohé americké spoločnosti však clá kritizujú a tvrdia, že im zvyšujú náklady, keďže bremeno znášajú dovozcovia.

Americká obchodná obchodná zástupkyňa Katherine Taiová vlani v októbri uviedla, že prezident Joe Biden ponechá represívne clá na dovoz z Číny. O mesiac neskôr povedala, že je "optimistická", pokiaľ ide o diskusie s Čínou, ale zostala nezáväzná v tom, aké kroky by Washington mohol podniknúť, ak by Peking nedodržal svoje záväzky.

(1 EUR = 1,1435 USD)