Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čína od 15. septembra obmedzí vývoz antimónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vývozné obmedzenia na vzácny kov budú platiť od 15. septembra, pričom ministerstvo ako dôvody uviedlo národnú bezpečnosť a tiež plnenie záväzkov v oblasti nešírenia jadrových zbraní.

Peking 16. augusta (TASR) - Čína plánuje obmedziť vývoz antimónu, nerastu, ktorý sa používa v širokej škále produktov od batérií až po zbrane. Oznámilo to tento týždeň čínske ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA.

Vývozné obmedzenia na vzácny kov budú platiť od 15. septembra, pričom ministerstvo ako dôvody uviedlo národnú bezpečnosť a tiež plnenie záväzkov v oblasti nešírenia jadrových zbraní. Každý, kto chce nerast vyvážať v rôznych formách, bude musieť požiadať o licenciu.

Opatrenia nie sú zamerané na konkrétnu krajinu alebo región, uviedol hovorca ministerstva obchodu. Z vyhlásenia ministerstva nie je jasné, do akej miery bude blokovaný vývoz, hoci formulácia "nešírenia jadrových zbraní" naznačuje, že by to mohlo zahŕňať použitie súvisiace so zbraňami.

V krátkom vysvetlení ministerstvo obchodu dodalo, že vývoz, ktorý bude v súlade s nariadeniami, bude povolený, ale vláda je proti akémukoľvek využitiu antimónu z Číny na "aktivity, ktoré podkopávajú národnú suverenitu, bezpečnosť a rozvojové záujmy krajiny".

Obmedzenia sa týkajú aj technológie tavenia a separácie a strojov a ďalších položiek.

Čína je popredným svetovým producentom antimónu, ktorý má široké využitie. Používa sa ako spomaľovač horenia alebo pri výrobe batérií a solárnych panelov. Vyrába sa z neho tiež zliatina, ktorá sa používa pri konštrukcii jadrových zbraní a vojenského vybavenia, ako sú okuliare na nočné videnie.

Čína nie je prvou krajinou, ktorá zaradila antimón medzi kritické nerasty. Aj USA považujú túto komoditu za dôležitú pre ekonomickú a národnú bezpečnosť.

Čína minulý rok uvalila obmedzenia na vývoz gália a germánia, dvoch kovov používaných v počítačových čipoch a solárnych článkoch a odôvodnila to tiež snahou o národnú bezpečnosť.