Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Čína pohrozila Kanade za dovozné clá na elektromobily odvetnými krokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Rozhodnutie kanadskej vlády je totožné, aké v máji urobili Spojené štáty. Tie vtedy oznámili plány zaviesť na dovoz čínskych elektrických áut dodatočné clo vo výške 100 %.

Peking 27. augusta (TASR) - Čína pohrozila Kanade odvetnými opatreniami po tom, ako Ottawa oznámila plány zaviesť na dovoz čínskych elektromobilov clá vo výške 100 %. Plán uvaliť dovozné clá na rovnakej úrovni, pre akú sa rozhodli Američania, oznámil v pondelok (26. 8.) kanadský premiér Justin Trudeau. Informovala o tom agentúra DPA.

"Čína prijme všetky potrebné opatrenia na ochranu svojich legitímnych práv a záujmov čínskych podnikov," uviedlo čínske veľvyslanectvo v Kanade. Peking zároveň obvinil Kanadu z porušovania pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a dodal, že "tento krok je typickým obchodným protekcionizmom a politicky motivovaným rozhodnutím". Podľa Číny kanadská vláda ide aj proti záujmom vlastných obyvateľov a krokom na riešenie zmeny klímy.

Rozhodnutie kanadskej vlády je totožné, aké v máji urobili Spojené štáty. Tie vtedy oznámili plány zaviesť na dovoz čínskych elektrických áut dodatočné clo vo výške 100 %. Neskôr sa pridala aj Európska únia, ktorej dovozné clá sú však nižšie, pričom ich výška sa líši podľa výrobcov.