Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Čína predstavila balík fiškálnych stimulov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda zvýši podporu pre ľudí s nízkymi príjmami a študentov, aby podporila spotrebu.

Peking 12. októbra (TASR) - Čínske ministerstvo financií v sobotu predstavilo očakávaný balík fiškálnych stimulov. Ich zámerom je oživenie ekonomiky a dosiahnutie vládneho rastového cieľa. Ministerstvo však nekonkretizovalo hodnotu nových opatrení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo na tlačovej konferencii uviedlo, že v snahe o naštartovanie rastu "výrazne" zvýši emisiu štátnych dlhopisov, pričom získané peniaze použije na príspevky pre domácnosti s nízkymi príjmami, podporu realitného trhu a rekapitalizáciu štátnych bánk.

Čínska centrálna banka (PBOC) a politickí lídri už koncom septembra ohlásili najrozsiahlejšie monetárne a fiškálne stimuly od pandémie. Agentúra Reuters ešte v septembri informovala, že Čína plánuje tento rok v rámci nových fiškálnych stimulov vydať špeciálne štátne dlhopisy v hodnote približne dva bilióny CNY (258,79 miliardy eur).

Minister financií Lan Fo-an na sobotňajšej tlačovej konferencii uviedol, že Čína zvýši podporu pre miestne samosprávy pri riešení skrytých dlhových rizík, čo im umožní, aby viac podporovali ekonomiku. Vláda v tomto roku alokovala kvóty na miestne dlhopisy v objeme 1,2 bilióna CNY v snahe o vyrovnanie existujúcich skrytých dlhov a nedoplatkov štátu voči firmám.

Čína plánuje rozsiahly program výmeny dlhov spolu s pokračujúcim využívaním dlhopisových kvót na riešenie dlhov lokálnych vlád. Peking to považuje za "najväčšie" ekonomické opatrenie za posledné roky.

Čína tiež rozšíri využívanie príjmov z predaja dlhopisov lokálnych vlád na podporu realitného trhu a rekapitalizáciu veľkých štátnych bánk. Na posilnenie základného kapitálu veľkých štátnych komerčných bánk budú vydané špeciálne štátne dlhopisy, čím sa zvýši ich odolnosť voči rizikám i ich úverová kapacita.

Lokálne vlády budú môcť používať špeciálne dlhopisy na nákup nevyužívaných pozemkov, čo zvýši ich schopnosť riadiť ponuku pozemkov a zmierni tlak na likviditu a zadlženosť samospráv, ako aj developerov.

Čína bude tiež podporovať nákup existujúcich komerčných bytov, ktoré sa použijú na cenovo dostupné bývanie, a pokračovať vo financovaní projektov cenovo dostupného bývania. Vláda skúma i možnosti úpravy daňovej politiky s cieľom podpory realitného trhu.

Vláda zvýši podporu pre ľudí s nízkymi príjmami a študentov, aby podporila spotrebu.

Podľa Lana má ústredná vláda "pomerne veľký priestor" na zvýšenie dlhu a rozpočtového deficitu, hoci to nijako nešpecifikoval.

(1 EUR = 7,7282 CNY)