Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čína sa odvolala na WTO proti clám EÚ na jej elektromobily

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V júli EÚ uvalila na dovoz elektrických vozidiel z Číny mimoriadne dočasné clo až do výšky 38 %.

Peking 9. augusta (TASR) - Čínska vláda sa v piatok obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) s odvolaním proti dodatočným clám, ktoré zaviedla Európska únia (EÚ) na dovoz elektrických vozidiel z Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Čína sa 9. augusta odvolala na mechanizmus riešenia sporov WTO v súvislosti s dočasnými antisubvenčnými opatreniami EÚ na elektrické vozidlá," uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo obchodu. Rozhodnutie EÚ podľa ministerstva nemá vecný a právny základ, vážne porušuje pravidlá WTO a celkovo zhoršuje situáciu v oblasti globálnej spolupráce pri riešení zmeny klímy. Úniu vyzvalo na okamžitú nápravu nesprávnych postupov v záujme udržania stabilnej obchodnej spolupráce medzi EÚ a Čínou, ako aj stability výrobných a dodávateľských reťazcov elektrických vozidiel.

V júli EÚ uvalila na dovoz elektrických vozidiel z Číny mimoriadne dočasné clo až do výšky 38 %. Európska komisia (EK) k tomuto kroku pristúpila potom, ako v rámci svojho vyšetrovania dospela k záveru, že Čína neférovo zvýhodňuje domácich výrobcov elektromobilov na úkor európskych konkurentov.