Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

V januári potom znížila aj päťročnú LPR, a to zo 4,65 % na 4,60 %. V prípade tejto sadzby to bolo prvé zníženie od apríla 2020.

Peking 21. marca (TASR) - Čínska centrálna banka ponechala v pondelok kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Drží ju tak na úrovni, na ktorú ju nastavila v januári, keď ju znížila druhý raz po sebe. Informoval o tom server RTTNews.

Čínska ľudová banka (PBOC) v pondelok oznámila, že jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) ponecháva na úrovni 3,70 %. Nemenila ani päťročnú LPR, od ktorej sa odvíja najmä úročenie hypoték. Tú ponechala na úrovni 4,60 %.

Jednoročnú LPR znižovala v januári o 10 bázických bodov na 3,70 % po tom, ako ju v decembri znížila z 3,85 na 3,80 %. Redukcia v poslednom mesiaci minulého roka predstavovala prvé zníženie hlavnej úrokovej sadzby zo strany PBOC od apríla 2020.

V januári potom znížila aj päťročnú LPR, a to zo 4,65 % na 4,60 %. V prípade tejto sadzby to bolo prvé zníženie od apríla 2020.

Sadzby sú mesačne fixované na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto sadzby nahradili tradičnú kľúčovú úrokovú sadzbu centrálnej banky v auguste 2019. Trhy s najnovším rozhodnutím centrálnej banky ponechať úrokové sadzby na predchádzajúcej úrovni počítali, keďže vychádzali z jej rozhodnutia minulý týždeň nemeniť sadzbu na strednodobé úvery.