Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na pôvodnej úrovni

Ľudia kráčajú v blízkosti centrálnej obchodnej štvrte počas dopravnej špičky v Pekingu. Foto: TASR/AP

Ľudová banka Číny (PBOC) ponechala základnú sadzbu pre ročné pôžičky na úrovni 3,45 %.

Peking 20. júna (TASR) - Čínska centrálna banka vo štvrtok potvrdila svoje kľúčové úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ľudová banka Číny (PBOC) ponechala základnú sadzbu pre ročné pôžičky na úrovni 3,45 %. Päťročná sadzba, ktorá je referenčnou sadzbou pre hypotekárne úvery, zostala na úrovni 3,95 %. Túto sadzbu centrálna banka naposledy znížila vo februári v snahe podporiť realitný trh. Obe sadzby sa nachádzajú na rekordne nízkej úrovni v čase, keď vzhľadom na krehké hospodárske oživenie pribúdajú výzvy na ďalšie stimulačné opatrenia zo strany vlády v Pekingu.

Rozhodnutie centrálnej banky bolo v súlade s očakávaniami, keďže strednodobá úroková sadzba (MLF), ktorá slúži ako ukazovateľ pre základné úrokové sadzby úverov, sa začiatkom tohto týždňa nezmenila. PBOC ju ponechala na úrovni 2,5 % už desiaty mesiac po sebe.

Guvernér centrálnej banky Pchan Kung-šenga medzitým na hospodárskom fóre v Šanghaji uviedol, že inštitúcia bude flexibilne využívať rôzne nástroje menovej politiky, vrátane úrokových sadzieb, v snahe zabezpečiť cenovú stabilitu. PBOC zároveň tento týždeň uviedla, že stále existuje priestor na zníženie úrokových sadzieb, jej schopnosť upraviť menovú politiku však čelí viacerým vnútorným aj vonkajším obmedzeniam.