Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka prekvapivo nezmenila hlavné úrokové sadzby

Pracovníci nakladajú a balia darčekové krabice pred supermarketom v Pekingu 11. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Jednoročná LPR ovplyvňuje úročenie firemných a spotrebiteľských úverov a 5-ročný LPR je referenčnou sadzbou, od ktorej sa odvíja úročenie hypoték.

Peking 20. septembra (TASR) - Čínska centrálna banka prekvapivo nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy CNBC. People's Bank of China (PBOC) ponechala svoju základnú sadzbu jednoročných úverov (LPR) na 3,35 % a päťročnú LPR na 3,85 %.

Analytici počítali s tým, že PBOC sadzby zníži. Americká centrálna banka (Fed) totiž v stredu (18. 9.) skresala svoju kľúčovú sadzbu o pol percentuálneho bodu, čím dala Pekingu priestor na uvoľnenie menovej politiky. PBOC sa doteraz zdráhala znižovať sadzby, lebo sa bála výrazného oslabenia domácej meny.

Jednoročná LPR ovplyvňuje úročenie firemných a spotrebiteľských úverov a 5-ročný LPR je referenčnou sadzbou, od ktorej sa odvíja úročenie hypoték.

Čínska centrálna banka v júli prekvapila trhy znížením hlavných sadzieb krátkodobých a dlhodobých úverov. Týmto spôsobom sa snažila podporiť oživenie ekonomiky, ktorá čelí dlhotrvajúcej realitnej kríze a zhoršeniu podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery.

V poslednom čase však naďalej prichádzajú z druhej najväčšej svetovej ekonomiky slabé údaje, ktoré signalizujú, že doterajším opatreniam sa nepodarilo naštartovať oživenie. Preto sa opäť objavujú výzvy, aby Peking prijal ďalšie fiškálne a monetárne stimuly. Podľa expertov však prípadné uvoľnenie menovej politiky zrejme nebude stačiť na zastavenie ochladzovania ekonomiky.