Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Ekonomika

Čínska Great Wall Motors zvýši produkciu áut v Rusku o tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od začiatku vojny na Ukrajine a odchodu západných firiem z Ruska prevzali čínske automobilky z pohľadu predaja viac než polovicu ruského trhu.

Moskva/Peking 27. októbra (TASR) - Čínska automobilka Great Wall Motors zvýši od budúceho roka svoju výrobnú kapacitu v Rusku o tretinu. Cieľom je zvýšiť jej podiel na zotavujúcom sa ruskom trhu s automobilmi. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Od začiatku vojny na Ukrajine a odchodu západných firiem z Ruska prevzali čínske automobilky z pohľadu predaja viac než polovicu ruského trhu. Firma Great Wall Motors, ktorá od roku 2019 vyrába v regióne Tula južne od Moskvy športovo-úžitkové vozidlá (SUV) značky Haval, je však zatiaľ jedinou čínskou automobilkou vlastniacou závod na území Ruskej federácie.

Závod v súčasnosti produkuje ročne 150.000 áut a čínska spoločnosť chce v budúcom roku zvýšiť výrobnú kapacitu na 200.000 vozidiel. Uviedli to ruské denníky Vedomosti a Kommersant, ktoré citovali šéfa spoločnosti Haval Motor Rus Andreja Akifieva. Na porovnanie, v roku 2023 vyrábala firma v ruskom závode 100.000 vozidiel. Konkurent firmy Great Wall Motors, čínska spoločnosť Chery, síce podľa niekoľkých ruských zdrojov tiež zvýšila montáž áut v Rusku, robí to však zvyšovaním dovozu takmer dokončených vozidiel, ktoré potom finalizuje v závodoch uvoľnených po západných firmách.

Podľa ruskej analytickej spoločnosti Autostat sa v Rusku predalo za deväť mesiacov tohto roka 136.410 áut značky Haval. Stala sa tak najpredávanejšou čínskou značkou na ruskom trhu, na ktorom teraz kontroluje viac než 13 %. Zároveň sa tým priblížila k lídrovi trhu, ktorým je značka Lada vyrábaná ruskou spoločnosťou Avtovaz.