Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Čínske akcie prudko vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Hongkonský technologický index Hang Seng, ktorý obsahuje väčšinu veľkých čínskych technologických titulov, uzavrel s nárastom takmer 6 % najvyššie od začiatku augusta 2023.

Peking/Hongkong 27. septembra (TASR) - Peking tento týždeň ohlásil monetárne a fiškálne stimuly, čo podporilo domáce akcie. Čínske technologické tituly, ktorým sa dlhodobo nedarilo, sa prudko posilnili a dostali sa na 13-mesačné maximum. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Hongkonský technologický index Hang Seng, ktorý obsahuje väčšinu veľkých čínskych technologických titulov, uzavrel s nárastom takmer 6 % najvyššie od začiatku augusta 2023. Hang Seng si tento týždeň polepšil o 20 %.

Akcie čínskeho internetového giganta Alibaba vo štvrtok (26. 9.) na newyorskej burze vyskočili o 10 % a uzavreli nad hranicou 100 USD prvýkrát od augusta 2023. V piatok si v Hongkongu polepšili takmer o 5 % a zavreli na 102,50 HKD, čo bolo najviac od februára 2023. Hongkonské akcie Alibaby tento týždeň vzrástli približne o 18 %.

Akcie technologického koncernu Tencent, ktorý vlastní čínsku "super aplikáciu" WeChat a je jednou z najväčších herných firiem na svete, si v piatok v Hongkongu polepšili o 2 % a uzavreli najvyššie za viac ako 2,5 roka. Od začiatku roka sa posilnili už o 49 % vďaka zotaveniu jeho herného biznisu.

Akcie spoločnosti Meituan, ktorá prevádzkuje roznášku jedla, ukončil piatkové obchodovanie so ziskom 8 % a najvyššie od februára 2023.

Tento týždeň sa výrazne posilnili aj ďalšie známe čínske tituly, ako napríklad JD.com a Baidu.

Čínski lídri vo štvrtok prisľúbili fiškálne stimuly, ktoré budú potrebné na splnenie tohtoročného cieľa ekonomického rastu vo výške okolo 5 % a čínska centrálna banka (PBOC) už v utorok (24. 9.) predstavila najagresívnejšie monetárne stimuly od pandémie.

Pred ohlásením monetárnych a fiškálnych stimulov sadzieb boli investori opatrní pokiaľ ide o čínske technologické tituly, ako sú Alibaba či Meituan, ktoré sú mimoriadne citlivé na vývoj v domácej ekonomike.