Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Čínski lídri prisľúbili fiškálne stimuly na podporu ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia svetová ekonomika čelí silným deflačným tlakom.

Peking 26. septembra (TASR) - Čínski lídri vo štvrtok prisľúbili fiškálne stimuly, ktoré budú potrebné na splnenie tohtoročného cieľa ekonomického rastu vo výške okolo 5 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Vyjadrenia, ktoré zahŕňajú aj pokyny vláde na podporu spotreby domácností a stabilizáciu krízou zasiahnutého realitného trhu, sú súčasťou oficiálnej správy z mesačného zasadnutia politbyra, teda najvyšších predstaviteľov komunistickej strany. Septembrové zasadnutie zvyčajne nie je fórom pre makroekonomické diskusie, čo signalizuje, že medzi čínskymi lídrami rastú obavy z ochladzovania rastu.

Lídri uviedli, že vynaložia fiškálne výdavky, ktoré budú potrebné na splnenie cieľa rastu. To podporilo očakávania trhu, že Peking schváli nové fiškálne stimuly. Už v utorok (24. 9.) čínska centrálna banka (PBOC) predstavila najagresívnejšie monetárne stimuly od pandémie.

Druhá najväčšia svetová ekonomika čelí silným deflačným tlakom. Dôvodom je dlhotrvajúca kríza na realitnom trhu a slabá dôvera spotrebiteľov. Tieto problémy ešte zvýraznili jej nadmernú závislosť od vývozu v čase, keď na svetovom trhu rastie napätie a krajiny prijímajú opatrenia na ochranu domácich ekonomík.

Údaje, ktoré prichádzali v uplynulých mesiacoch Číny, zaostávali za prognózami, čo medzi expertmi vyvolalo obavy, že cieľ rastu sa zrejme nenaplní a že ekonomiku môže čakať aj dlhodobejšie štrukturálne spomalenie.