Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Čínsky maloobchod v júli expandoval, zatiaľ čo priemysel spomalil rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Údaje, ktoré zverejnil vo štvrtok čínsky štatistický úrad, opäť poukázali na nerovnomerné oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Peking 15. augusta (TASR) - Čínske maloobchodné tržby sa v júli odrazili od dna, zatiaľ čo priemyselná výroba spomalila rast. Údaje, ktoré zverejnil vo štvrtok čínsky štatistický úrad, opäť poukázali na nerovnomerné oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Viac ako rok a pol od zrušenia prísnych opatrení zavedených počas pandémie ochorenia COVID-19 zatiaľ nenastúpilo silné hospodárske oživenie a Čínu navyše zasiahla kríza na trhu nehnuteľností, čo spolu s vysokou nezamestnanosťou oslabuje dôveru investorov. Maloobchodné tržby, ktoré sú kľúčovým ukazovateľom spotrebiteľských výdavkov, v júli medziročne vzrástli o 2,7 % po júnovom zvýšení o 2 %. Medziročný rast priemyselnej výroby sa však spomalil na 5,1 % z úrovne 5,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Znamená to jej najslabší rast od marca.

Niektoré odvetvia, napríklad sektor služieb, zaznamenali určité oživenie, ku ktorému prispel najmä domáci cestovný ruch. Významné prekážky pretrvávajú v rôznych odvetviach vrátane realitného priemyslu, keďže mnohí developeri sú na pokraji bankrotu, čo Číňanov odrádza od investovania do nehnuteľností.

Narastajú aj medzinárodné problémy, keďže Európska únia a Spojené štáty čoraz častejšie zavádzajú obchodné bariéry na ochranu svojich trhov pred lacnými čínskymi výrobkami a konkurenciou, ktorú vnímajú ako nekalú.