Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Čínsky výrobca čipov investuje 200 miliónov USD do expanzie v Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Investícia spoločnosti Nexperia so sídlom v Holandsku, ktorú vlastní čínsky výrobca elektroniky WingTech,je zriedkavým príkladom investície do počítačových čipov v Európe bez podpory štátnych dotácií.

Amsterdam/Hamburg 27. júna (TASR) - Spoločnosť Nexperia, jeden z najväčších svetových výrobcov základných polovodičov, vo štvrtok oznámila, že investuje 200 miliónov USD (187,11 milióna eur) do rozšírenia kapacity svojho hlavného výrobného závodu v nemeckom Hamburgu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Investícia spoločnosti Nexperia so sídlom v Holandsku, ktorú vlastní čínsky výrobca elektroniky WingTech, je zriedkavým príkladom investície do počítačových čipov v Európe bez podpory štátnych dotácií.

A prichádza v čase, keď podľa zákona Európska únia (EÚ) skúma, či Čína nedotuje domácu výrobu "starších" typov čipov, ktoré sa nachádzajú v autách a domácich spotrebičoch.

"Elektromobily, zelená energia a digitalizácia sú nemysliteľné bez našich produktov," uviedol finančný riaditeľ Nexperia Stefan Tilger vo vyhlásení o investičnom rozhodnutí.

Nexperia vyrába 100 miliárd čipov ročne, čo je takmer štvrtina svetových dodávok, pričom výroba prebieha v Európe a montáž a balenie v Číne, Malajzii a na Filipínach.

Od akvizície za 3,6 miliardy USD spoločnosťou WingTech v roku 2018 však Nexperia so sídlom v Holandsku podlieha čoraz väčšej kontrole zo strany európskych vlád.

V roku 2022 ju britská vláda prinútila zbaviť sa továrne v Newporte s odvolaním sa na bezpečnostné obavy.

A v roku 2023 ju nemecká vláda diskvalifikovala z dotácie na vývoj technológie efektívnej batérie.

Nexperia plánuje pridať linky v Hamburgu na výrobu dvoch typov čipov so širokým pásmom, ktoré majú dôležité využitie v elektrickej infraštruktúre, s použitím karbidu kremíka (SiC) a nitridu gália (GaN).

Tieto čipy sú uprednostňované pred bežnými kremíkovými čipmi pre ich efektívnosť, rýchlosť, nízku hmotnosť a schopnosť fungovať aj v horúcich podmienkach a pri vysokom napätí.

Nexperia bola vyčlenená z NXP, bývalej pobočky spoločnosti Philips na výrobu čipov, v roku 2017.

(1 EUR = 1,0689 USD)