Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk slovenských bánk vlani medziročne klesol takmer o tretinu

NBS Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkovo odviedli slovenské banky vlani na bankovom odvode 170 miliónov eur, čo predstavuje 35 % z celkového vykázaného zisku.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Celkový čistý zisk slovenských bánk zaznamenal za minulý rok medziročný pokles o 29 % a dosiahol 480 miliónov eur.

Hlavným dôvodom bolo jednak zavedenie osobitného a mimoriadneho bankového odvodu, ako aj nárast nákladov na kreditné riziko v rámci úverov a poskytnutých záruk.

"Na banky nepriaznivo vplýval aj pokračujúci pokles úrokových marží," informovala Národná banka Slovenska (NBS) v dnes zverejnenej Analýze slovenského finančného sektora za rok 2012.

Popri klesajúcich úrokových mierach sa znižovala aj výnosovosť portfólia podnikových úverov. Silnejúca konkurencia sa pritom prejavila nárastom nákladovosti retailových vkladov. "Tento nepriaznivý dopad tlaku na úrokové marže nedokázali banky kompenzovať dostatočným zvýšením objemu úverových aktivít, pričom sa zastavil aj predchádzajúci rast príjmov z poplatkov," konštatovala centrálna banka.

Celkovo odviedli slovenské banky vlani na bankovom odvode 170 miliónov eur, čo predstavuje 35 % z celkového vykázaného zisku. Po zohľadnení medziročného zníženia objemu dane z príjmu o 51 miliónov eur a zníženia odvodu z poistených vkladov sa celková suma transferov voči štátu vlani zvýšila o 105 miliónov eur. Ak by toto zvýšenie nenastalo, podľa NBS by medziročný pokles čistého zisku dosiahol 12 %.

V budúcnosti sa podľa centrálnej banky negatívny vplyv transferov do verejných financií pravdepodobne ešte zvýši. NBS to predpovedá na základe prebiehajúcich diskusií o zavedení dane z finančných transakcií. Jej vplyv na ziskovosť bankového sektora by však mal byť v porovnaní s bankovým odvodom menej výrazný.